Page 17 - Okra magazine oktober 2020
P. 17
tomatensoep
ingrediënten
2 uien - 2 teentjes knoflook -
1 courgette - 1 preistronk -
2 selderstengels -
1 kg tomaten - boter -
1 takje tijm - 1 laurierblaadje -
2 l runderbouillon -
300 g gemengd gehakt - peper
en zout
Werkwijze
Snipper de uien en knoflook
fijn.
Snijd de prei, selder, courgette
en tomaten in stukken.
Stoof de gesnipperde ui glazig
in een klontje boter. Voeg na
een tweetal minuten de rest van
de groenten en de knoflook toe
en roerbak kort.
Voeg de tijm en laurier toe, blus OVENSCHOTEL MET GEHAKT EN PREI
met de bouillon en breng aan
de kook. Zet het deksel op de ingrediënten
pot en laat 1,5 uur pruttelen op
een zacht vuurtje. 130 3 preistronken (wit) - boter - 1 kg gemengd gehakt - peper en zout
Rol ondertussen balletjes van Voor de puree
1 kg aardappelen - melk - boter - nootmuskaat, - peper en zout
het gehakt. Koken_met_Annie_BBLZ_Stramien_(19_Sofie)_(naleesproef_07).indd 131 6/08/20 13:00
Koken_met_Annie_BBLZ_Stramien_(19_Sofie)_(naleesproef_07).indd 131
6/08/20 13:00
Voor de kaassaus
Verwijder de laurier en tijm en 50 g boter - 50 g bloem - 500 ml melk - 300 g Goudse kaas (geraspt) -
mix de soep. Voeg de balletjes nootmuskaat, peper en zout
toe en laat nog even opkoken.
De balletjes zijn gaar zodra ze Werkwijze
komen bovendrijven. Breng op
smaak met peper en zout en Schil de aardappelen, spoel ze en snijd in stukken. Kook zo’n 20 minuten in
serveer. gezouten water.
Verwijder de buitenste bladeren van de prei. Spoel de prei goed en snijd in
ringen. Fruit de preiringen in wat boter en kruid met peper en zout.
Bak ondertussen het gehakt rul in een braadpan met wat boter. Giet de
aardappelen af en pureer. Breng op smaak met melk, boter, peper, zout en
nootmuskaat. Roer tot een smeuïge puree.
Verwarm de grill van de oven voor.
Maak een kaassaus: smelt de boter en strooi er de bloem over. Roer tot
een roux, blus al roerend met de melk en laat indikken. Haal van het vuur,
voeg ¾ van de kaas toe en roer tot een gladde saus. Breng verder op smaak
met nootmuskaat, peper en zout. Doe een laagje aardappelpuree in een
ovenschotel, en vervolgens een laag gehakt. Daarbovenop de gestoofde prei
en als laatste kaassaus. Strooi er de rest van de geraspte kaas over en zet
gedurende 10 minuten onder de grill.
17