Page 37 - Okra magazine oktober 2021
P. 37
OKRA-MAGAZINE OKTOBER 2021
GESMAAKT
Het culturele en culinaire leven van radio- en televisiepresentator
Xavier Taveirne
Tekst Katrien Vandeveegaete // Foto VRT Sofie Silbermann
Telkens ik de naam Xavier Taveirne hoor, denk ik: ah ja, natuurlijk ken ik
hem. Om dan meteen te beseffen: nee, ik ken hem helemaal niet persoon-
lijk. Maar hij lijkt zo dichtbij. Zou dat komen door zijn status als De Slimste
Mens? Zou het aan zijn persoonlijke interviewstijl liggen zoals in de docu-
mentaires ‘Voor de mannen’ of ‘Eenzaamheid’? Of heeft hij gewoon een aan-
gename radiostem? “Ik zal altijd een man van de radio blijven”, zegt hij.
“Er ligt geen enkel zou het een groot gemis vinden, als Kunstenaar in huis
boek op mijn nacht- muziek uit mijn leven zou verdwij- “De triënnale in Brugge was de laat-
kastje. Ik heb door- nen. Vaak helpt het ook om dingen ste tentoonstelling die ik bezocht.
heen het jaar niet te benoemen, waarvan je niet eens Het is een wandelparcours dat je
de mentale rust om wist dat ze speelden. meeneemt in en langs de stad.
me in een boek te
verdiepen. Ik heb Nee, ik zing niet onder de douche. En zo ontdek je ook in je eigen stad
het ook opgegeven Wel op weg ernaartoe en als ik me toch weer dingen die je niet kende.
om mezelf wijs te achteraf sta af te drogen, maar Mijn man is zelf kunstenaar, dus
maken dat ik dat onder het water dus niet. Geen idee boom ik het liefst met hem uren
wél zou kunnen. Alleen op vakantie waarom niet onder de douche. Maar door over wat hem bezighoudt.”
kan ik écht lezen. Vijf boeken deze op weg naar de douche zal ik wel-
zomer, dat moet een record zijn. Ik licht meezingen met het laatste Bokkenpootjes en avocado
heb deze zomer ‘What if it’s us’ nummer dat ik gehoord heb. Ik pik “De Libanese keuken is een heerlijke
gelezen, een boek dat ik als tiener dingen snel op en ik laat ze even keuken. De smaken zitten recht in
graag had willen lezen. snel weer los ook.” m’n palet. En het is ook gezellig: je
zet allerlei gerechten op tafel en
Ik ben niet zo van de uitvergrote iedereen neemt van alles wat. Het
emoties, dus ik vind het altijd moei- voelt niet aan als klassiek aan tafel
lijk om te zeggen dat een boek een “Ik zal altijd een man van de zitten waar de ene gang de andere
diepe indruk heeft nagelaten. Ik heb radio zijn. Muziek is emotie, opvolgt. Alles tegelijk op tafel en
wel heel graag de biografie van dan uren eten, drinken en praten.
Carla del Ponte gelezen en ‘Call me muziek vertelt verhalen. Voor Dat is zo’n beetje de perfecte avond.
by your name’ van André Aciman. Ik alles wat ik voel, is er wel een In Brugge kan je echt uitstekend
hoef ook niet per se een auteur te lied bij te bedenken of is er een eten. Er gaat zelfs een vorm
ontmoeten, ik vind het leuker om de lijst van gemaakt.” van keuzestress mee
mythe van mensen in stand te hou- gepaard. Mijn favoriet is
den. Dat iemand precies zo is en Komtuveu. Het is het
blijft, zoals je dat in je hoofd hebt soort restaurant dat ik
bedacht. Niet alles moet uitgepro- zeer apprecieer: met een
beerd en geproefd worden.” topkok, die nog net geen
ster heeft, maar wel bril-
Snel oppikken en loslaten jant bedacht eten op
“Muziek speelt een grote rol in mijn tafel zet. We mogen ons in
leven. Als ik rust wil, luister ik naar Vlaanderen echt in de han-
klassieke muziek, met een voorkeur den wrijven met het niveau dat
voor pianostukken. Als ik ga lopen, we gastronomisch halen. Mijn abso- © Komtuveu
wil ik zoveel mogelijk beats per lute lievelingsgerecht? Burrata. Daar
minuut. Als ik behang, luister ik naar kan je me écht blij mee maken. Of
zo’n koffiebarmuzieklijst op Spotify. pizza met een witte truffelbodem.
Ik zal altijd een man van de radio Bokkenpootjes. Avocado met zalm.
blijven. Muziek is emotie, muziek Hummus.”
vertelt verhalen. Voor alles wat ik
voel, is er wel een lied bij te beden-
ken of is er een lijst van gemaakt. Ik
37