Page 37 - Okra magazine oktober 2021
P. 37

OKRA-MAGAZINE OKTOBER 2021
                                                                                                           GESMAAKT
          Het culturele en culinaire leven van radio- en televisiepresentator
          Xavier Taveirne




                                     Tekst Katrien Vandeveegaete // Foto VRT Sofie Silbermann

          Telkens ik de naam Xavier Taveirne hoor, denk ik: ah ja, natuurlijk ken ik
          hem. Om dan meteen te beseffen: nee, ik ken hem helemaal niet persoon-
          lijk. Maar hij lijkt zo dichtbij. Zou dat komen door zijn status als De Slimste
          Mens? Zou het aan zijn persoonlijke interviewstijl liggen zoals in de docu-
          mentaires ‘Voor de mannen’ of ‘Eenzaamheid’? Of heeft hij gewoon een aan-
          gename radiostem? “Ik zal altijd een man van de radio blijven”, zegt hij.


          “Er ligt geen enkel              zou het een groot gemis vinden, als   Kunstenaar in huis
          boek op mijn nacht-              muziek uit mijn leven zou verdwij-  “De triënnale in Brugge was de laat-
          kastje. Ik heb door-             nen. Vaak helpt het ook om dingen   ste tentoonstelling die ik bezocht.
          heen het jaar niet               te benoemen, waarvan je niet eens   Het is een wandelparcours dat je
          de mentale rust om               wist dat ze speelden.            meeneemt in en langs de stad.
          me in een boek te
          verdiepen. Ik heb                Nee, ik zing niet onder de douche.   En zo ontdek je ook in je eigen stad
          het ook opgegeven                Wel op weg ernaartoe en als ik me   toch weer dingen die je niet kende.
          om mezelf wijs te                achteraf sta af te drogen, maar   Mijn man is zelf kunstenaar, dus
          maken dat ik dat                 onder het water dus niet. Geen idee   boom ik het liefst met hem uren
          wél zou kunnen. Alleen op vakantie   waarom niet onder de douche. Maar   door over wat hem bezighoudt.”
          kan ik écht lezen. Vijf boeken deze   op weg naar de douche zal ik wel-
          zomer, dat moet een record zijn. Ik   licht meezingen met het laatste   Bokkenpootjes en avocado
          heb deze zomer ‘What if it’s us’   nummer dat ik gehoord heb. Ik pik   “De Libanese keuken is een heerlijke
          gelezen, een boek dat ik als tiener   dingen snel op en ik laat ze even   keuken. De smaken zitten recht in
          graag had willen lezen.          snel weer los ook.”              m’n palet. En het is ook gezellig: je
                                                                            zet allerlei gerechten op tafel en
          Ik ben niet zo van de uitvergrote                                 iedereen neemt van alles wat. Het
          emoties, dus ik vind het altijd moei-                             voelt niet aan als klassiek aan tafel
          lijk om te zeggen dat een boek een   “Ik zal altijd een man van de   zitten waar de ene gang de andere
          diepe indruk heeft nagelaten. Ik heb   radio zijn. Muziek is emotie,   opvolgt. Alles tegelijk op tafel en
          wel heel graag de biografie van                                   dan uren eten, drinken en praten.
          Carla del Ponte gelezen en ‘Call me   muziek vertelt verhalen. Voor   Dat is zo’n beetje de perfecte avond.
          by your name’ van André Aciman. Ik   alles wat ik voel, is er wel een   In Brugge kan je echt uitstekend
          hoef ook niet per se een auteur te   lied bij te bedenken of is er een   eten. Er gaat zelfs een vorm
          ontmoeten, ik vind het leuker om de    lijst van gemaakt.”        van keuzestress mee
          mythe van mensen in stand te hou-                                 gepaard. Mijn favoriet is
          den. Dat iemand precies zo is en                                  Komtuveu. Het is het
          blijft, zoals je dat in je hoofd hebt                             soort restaurant dat ik
          bedacht. Niet alles moet uitgepro-                                zeer apprecieer: met een
          beerd en geproefd worden.”                                        topkok, die nog net geen
                                                                            ster heeft, maar wel bril-
          Snel oppikken en loslaten                                         jant bedacht eten op
          “Muziek speelt een grote rol in mijn                              tafel zet. We mogen ons in
          leven. Als ik rust wil, luister ik naar                           Vlaanderen echt in de han-
          klassieke muziek, met een voorkeur                                den wrijven met het niveau dat
          voor pianostukken. Als ik ga lopen,                               we gastronomisch halen. Mijn abso-  © Komtuveu
          wil ik zoveel mogelijk beats per                                  lute lievelingsgerecht? Burrata. Daar
          minuut. Als ik behang, luister ik naar                            kan je me écht blij mee maken. Of
          zo’n koffiebarmuzieklijst op Spotify.                             pizza met een witte truffelbodem.
          Ik zal altijd een man van de radio                                Bokkenpootjes. Avocado met zalm.
          blijven. Muziek is emotie, muziek                                 Hummus.”
          vertelt verhalen. Voor alles wat ik
          voel, is er wel een lied bij te beden-
          ken of is er een lijst van gemaakt. Ik



                                                            37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42