Page 19 - Okra magazine oktober 2021
P. 19
Hartig en zoet gebak ZALM EN CROUTE
ˆ
Voor twee individuele zalm en
croûte-gebakjes
ingrediënten
180 g ricotta
50 g pijnboompitten
2 teentjes knoflook
1 el olijfolie
10 blaadjes verse basilicum
4 takjes verse dille
zeste van 1 citroen
6 vellen filodeeg
30 g gesmolten boter
400 à 500 g verse zalmfilet
zwarte peper
zout
Werkwijze
VULLING HARTIGE GALETTE
Doe de ricotta samen met de pijn- MET CAMEMBERT EN VIJGEN
boompitten, knoflook, olijfolie,
basilicum, dille en citroenzeste in de
foodprocessor (of blender). Pureer
tot een mooie crème. Breng het
geheel op smaak met peper en zout. ingrediënten Werkwijze
ASSEMBLAGE DEEG DEEG
Verwarm de oven voor op 180 °C. 240 g tarwebloem Doe de tarwebloem, het zout en de tijm in een kom.
Neem een vel filodeeg, vouw het 5 g zout Voeg de stukjes koude boter toe en bewerk met je vin-
dubbel en leg het met de lange zijde 1 el verse tijm gertoppen tot je een soort broodkruim krijgt. Maak
verticaal voor je. Smeer volledig in 120 g koude boter, in een kuiltje in het midden en voeg het koude water toe.
met een dun laagje gesmolten stukjes Meng met een mes of je handen tot het geheel net
boter. Leg er een tweede vel dub- 80 g koud water aan elkaar blijft kleven. Maak een ronde bal, duw plat
belgevouwen filodeeg over en en wikkel in vershoudfolie.
bestrijk met boter. Doe dit ook met VULLING Plaats minstens 30 minuten in de koelkast. Rol het
het derde vel. Bestrijk dan het 1 camembert deeg op een siliconenmat of een vel bakpapier tot een
filodeeg volledig met ricottavulling 3 vijgen grote, ronde lap van ongeveer 5 mm dikte.
en leg daarop aan de bovenkant ½ appel, Jonagold
een stuk zalm. Rol het filodeeg dopje calvados GALETTE
voorzichtig op vanaf de kant waar je 2 el honing Verwarm de oven voor op 180 °C.
de zalm hebt gelegd. Vouw de zij- verse tijm Snijd de camembert in plakjes van ongeveer 1 cm. Doe
kanten nonchalant naar binnen zwarte peper hetzelfde met de vijgen. Schil de appel, snijd in kleine
zoals een pakketje. zout blokjes en giet er de calvados over.
Smeer de buitenkant in met gesmol- dorure (ei losgeklopt Bedek de galettebodem met plakjes camembert en
ten boter en leg de zalm en croûte met wat melk) appeltjes in calvados. Verdeel er vervolgens de vijgen
op een bakplaat bekleed met bak- verse rozemarijn over. Besprenkel met wat honing en breng op smaak
papier. Maak nu de tweede portie. met verse tijm, peper en zout. Vouw de randen van de
Bak de zalm en croûte 30-35 minu- galette nonchalant naar binnen en bestrijk de randen
ten in de oven. met dorure (losgeklopte eidooier met een snufje zout).
Bak de galette 35-40 minuten in de oven. Werk naar
keuze af met verse tijm of rozemarijn.
19